poniedziałek, 17 lutego 2014

b... jak brukselka ...

no właśnie ... kto lubi a kogo koli w zęby? ja ją uwielbiam ...
a ona sama ... ta brukselka... zawiera przeciwutleniacze i betakaroten oraz jest źródłem wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. A 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C :)

ponieważ miałam brukselkę i chciałam ją zjeść z czymś .... nie wiem z mięskiem jakimś czy w gronie innych warzyw ale nie miałam nic innego to pomyślałam i wymyśliłam ...
obgotowałam brukselkę tak ze 30 dkg i potem przekroiłam ją na pół , obgotowałam makaron spaghetti (pełnoziarnisty) tak na jedną osobę ...
na patelni na masełku klarowanym podgrzałam połówki brukselki dodałam czosnku posiekanego i utarłam gałkę ... do tego wszystkiego ze 4/5 pokrojone na pół pomidorki koktailowe i zalałam to małym opakowaniem śmietany 18 ... a nawet i nie całym opakowaniem ...
no oczywiście sól i pieprz....
mnie smakowało ...
jak sos jest za wodnisty można dodać serek topiony śmietankowy .... ostatnio to wyczaiłam :)

sobota, 1 lutego 2014

a .... jak avocado ...

... pyszne i zdrowe ...
Uwielbiam... jako pasta i jako przekąska skropione cytryną, no po prostu pycha …
Do tego wszystkiego, mimo swojej kaloryczności, to dość zdrowy owoc … mimo swoich ponad 300 kalorii ma wiele składników, które dobrze na nas działają … zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6… zawiera również ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i pantotenowy i masę potasu …
Najczęściej robię z niego pasty … jedną z białym serkiem i czosnkiem, drugą z pomidorami, papryką, cebulą, pietruszką oraz czosnkiem...
Avocado do past rozdrabniam widelcem noooo chyba, że jest twardawe wtedy używam miksera... więc ... rozdrobnione avocado łączę z w pierwszej opcji: serkiem białym w kubeczku zmiksowanym, do tego daję czosnku rozgniecionego posiekaną pietruszkę i gotowe ... aaaa no i podczas wydrążania avocado trzeba skropić cytryną jak jabłka i gruszki bo również czernieje ...
druga pasta jest nieco "bardziej" skomplikowana... warzywa jak pomidor, cebula, papryka (chilli można dodać również według uznania oczywista) należy pokroić w naprawdę drobną kosteczkę .... pomidory oczywiście bez pestek .... pietruszkę siekamy a czosnek przeciskamy ... i mimo, że owoc jest dość tłusty dodaję do smaku kilka kropel oliwy z oliwek (ostatnio miałam taką pyszną prosto z Chorwacji ... dzięki -Zet-)... mieszamy i gotowe ... jako dip czy też na kanapkę ...
..... aaaa no i każdą z past trzeba dosmaczyć solą i pieprzem ...
avocado również świetnie nadaje się do sushi ...
...a jeśli chodzi o sushi .... w piątek jadę do Krakowa :) i sushi jest w planach ... mniam ....